minder afval, betere producten, slimmere beslissingen

post-consumer gerecyclede materialen

PCR-plastic

Kenmerkend voor simplehuman is ons streven om producten te ontwikkelen die zo goed mogelijk presteren en het milieu zo min mogelijk belasten. In het geval van onze iconische afvalbakken doen we al jaren meer met minder.

Sinds 2015 gebruiken we gerecycled plastic in onze afvalbakken. Hoewel simplehuman nog altijd bezig is om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, weten we dat het belangrijk is om zo snel mogelijk te doen wat we kunnen doen. Afgelopen jaar hebben we 885 ton aan nieuw plastic bespaard door PCR-plastic (Post-Consumer Recycled) in onze producten te verwerken. Dit jaar gaan we nog meer PCR-inhoud in simplehuman-goederen verwerken, te beginnen met vier van onze bestverkopende afvalbakken. Het doel is om nog eens 1250 ton aan PCR-plastic te gebruiken, zodat we nog meer met nog minder kunnen doen.

We kiezen voor PCR-plastic om de ecologische voetafdruk van onze afvalbakken te verkleinen zonder dat de kwaliteit van de afvalbakken achteruitgaat. Door steeds minder nieuw plastic te gebruiken, dragen we bij aan de opwaardering van gerecycled plastic en de bevordering van recycling, zowel hier als in het buitenland.

Dit is het verhaal van een van de plasticsoorten die in onze afvalbakken worden gebruikt: gerecycled polypropyleen.

Net als de meeste plasticsoorten begint ook ons gerecycled polypropyleen als olie. Deze olie wordt geraffineerd met behulp van hitte, druk en chemicaliën en zo ontstaat polypropyleen.

Het in onze afvalbakken verwerkte polypropyleen heeft een eerste leven als Japanse wasmachinetrommels. Wasmachines die niet meer naar behoren werken, gaan het recyclingproces in, waarna het polypropyleen in simplehuman-producten wordt veranderd.

In heel Japan zijn apparatuurterugkoopprogramma's1 ingevoerd, waardoor veel hoogwaardige gerecyclede materialen beschikbaar komen. Consumenten betalen een vergoeding om hun defecte apparaten te laten demonteren, waarbij recyclebare en herbruikbare onderdelen worden uitgesorteerd. Dit verplichte juridische en marktgebaseerde kader creëert een constante aanvoer van gerecyclede materialen die door bedrijven zoals het onze kunnen worden gekocht. In Japan wordt maar liefst 82% van alle wasmachines en drogers gerecycled2.

Tijdens de recycling worden de trommel en andere polypropyleenonderdelen van de wasmachine opnieuw in polypropyleenmateriaal veranderd. Dit gerecyclede plastic wordt vervolgens getest, waarbij wordt bevestigd dat het over alle belangrijke eigenschappen van nieuw polypropyleen beschikt.

Om de authenticiteit en kwaliteit te kunnen garanderen, kopen we alleen geverifieerd PCR-plastic van onze leverancier in Japan. Dit gerecyclede plastic en de ecologische voetafdruk van het plastic zijn geverifieerd door TÜV Rheinland, een wereldwijd toonaangevende auditor en certificeerder.

Het gecertificeerde gerecyclede polypropyleen wordt vervolgens naar onze fabriek gestuurd en in onze afvalbakken verwerkt.

Al onze producten met PCR-inhoud worden rigoureus getest om te zorgen dat ze aan onze eisen en technische normen voldoen, zodat ze jaar na jaar uitblinken. Door het gebruik van PCR-plastic kunnen we de duurzame producten leveren die je van ons gewend bent, maar dan met een kleinere ecologische voetafdruk. Onze PCR-afvalbakken zijn visueel en functioneel identiek aan de oudere modellen die gebruikmaakten van nieuw plastic. Ze zijn dus even sterk en duurzaam.

Door het nieuwe plastic in simplehuman-producten te vervangen door PCR-plastic, kunnen we huishoudelijke goederen aanbieden die minder milieubelastend zijn. We willen het goede voorbeeld geven door te laten zien dat je met PCR-plastic producten kunt maken die zowel milieuvriendelijk als hoogwaardig zijn. De van PCR-plastic gemaakte simplehuman-afvalbakken bewijzen dat het een het ander niet hoeft, en niet hoort, uit te sluiten.